Altered States


ALTERED STATES
(VIATGE AL·LUCINANT AL FONS DE LA MENT)
1980 Direcció: Ken Russell
Guió: Paddy Chayefsky
Productor: Howard Gottfried
Música: John Corigliano
Fotografia: Jordan Cronenweth
Muntatge: Eric Jenkins
Disseny de producció: Richard MacDonald
Vestuari: Ruth Myers
Maquillatges FX: Dick Smith, Carl Fullerton, Rick Baker, Craig Reardon
Actors: William Hurt, Bob Balaban, Charles Haid

El multi premiat autor teatral i guionista, Paddy Chayefsky, va decidir signar el guió d'aquesta pel·lícula amb pseudònim, al·legant múltiples canvis en el text per part del director, Ken Russell. Encara que no sabem què de veritat hi ha en això, el cas és que, en aquesta ocasió, l'excesiu director va comptar amb una base sòlida per donar curs als seus deliris visuals a més a més d'integrar els seus temes recurrents (relacions matrimonials, religió, etc.) en una història coherent, assolint així la seva millor obra.
La pel·lícula explica la fascinant història d'un científic que, mesclant experiments en un tanc d'aïllament amb un potent al·lucinogen mexicà aconsegueix una regressió física i mental de la seva ànima a un primer estat primigeni. Russell fa servir un to que per moments recorda a una pel·lícula de ciència ficció dels anys 50 barrejat amb les bogeries lisèrgiques de finals dels 60, en aquest cas molt justificades per l'argument. El director es serveix d'una narració que inclou les seves clàssiques imatges simbòliques i utilitza l'el·lipsi de manera magistral, obtenint així que ens interessem pel seu protagonista i per les seves obsessions.
Si la mirem avui dia, queda clar que aquesta pel·lícula es va beneficiar del canvi d'orientació en el sistema de producció de les productores de Hollywood dels anys 70, ja que és impensable que ara un estudi invertís en una proposta com aquesta. I és que Russell no es va estar de res al fer-la ja que va comptar amb primeres figures en tots els departaments del film, emportant-se la palma en la feina d'efectes especials de maquillatge de Dick Smith i el seu equip, que van obtenir algunes de les millors escenes de transformació mai més creades, en els moments de regressió física. Paga la pena destacar que aquesta pel·lícula va ser el debut del genial William Hurt en el cinema, qui, malgrat la seva joventut, en aquell moment ja era un prestigiós actor en els escenaris norteamericans.


Dijous 6 de juliol, a les 17:30h al Círcol